Ultrazvočno valovanje je zaradi mehaničnega in termičnega učinka na tkiva zelo uspešno pri terapiji mnogih patologij živčno mišičnega sistema. Zaradi njiju se pojavi lokalno povišanje temperature, kot odgovor na to pa se poveča tudi pretok čez obravnavano področje, kar pripomore k boljši mikroklimi prizadetega področja in tako privede do boljšega celjenja. MEDIO SONO ima poleg klasične terapevtske frekvence 1 MHz, ki se uporablja v fizioterapiji za obravnavanje predvsem globoko ležečih struktur (sklepi, tetive...), na voljo tudi drugo frekvenco 3 MHz, ki pa je najučinkovitejša v povrhnjih slojih tkiv. To je predvsem pomembno za tiste, ki se ukvarjajo s patologijo kože in podkožja (dermatologi, kozmetika) - posebej za terapijo napredovalih oblik celulita.

Lahko izbiramo med kontinuirano in moduliranimi oblikami ultrazvočnega valovanja. Pri kontinuirani obliki je najbolj izražen termični efekt, zato jo uporabljamo bolj pri kroničnih patologijah, kjer je toplota zaželena.
Pri intermitentih oblikah pa lahko izberemo med tremi različnimi frekvencami. Za to ultrazvočno valovanje pa je značilno, da je bolj izražen masažni in ne toliko termični efekt, zato je bolj priporočljiv pri akutnih stanjih. Na voljo sta dve sondi za terapijo z 1 MHz ultrazvokom (površine 1 in 5 kvadratnih centimetrov) in ena za terapijo s 3 MHz (površine 5 cm).

INDIKACIJE:

  • AKUTNE IN SUBAKUTNE POŠKODBE LOKOMOTORNEGA APARATA: Poškodbe mehkih tkiv, Kirurške rane, epiziotomije, Periatritis humuroskapularis, Subakromialni bursitis
  • KRONIČNE REVMATOLOŠKE BOLEZNI: Artroza, artritis, Ankilozantni spondilitis, Bursitis, kapsulitis, tendinitis, Osteoartritis, Revmatoidni vozlički
  • BRAZGOTINE, KELOIDI, MB. DUPUYTREN, FASCITIS PLANTARIS ZNIŽEVANJE BOLEČIN: Herpes zoster, Fantomska bolečina, Lumbalgija, MOTNJE CIRKULACIJE: Mb. Raynaud, Mb. Burger, Mb. Sudeck

KONTRAINDIKACIJE:

  • ABSOLUTNE KONTRAINDIKACIJE: Področje oči, področje srca, v območju uterusa v času nosečnosti, možgansko tkivo brez kostnega pokrova, epifizialni deli kosti v obdobju rasti, področje moških spolnih organov.
  • RELATIVNE KONTRAINDIKACIJE: Stanje po laminektomiji, izguba senzibilitete, endoproteze, tumorsko tkivo, akutno popoškodbeno stanje, tromboflebitis in varikozno spremenjene žile, septična vnetja, diabetes mellitus.